Advertise

čtvrtek 14. ledna 2016

Studuji herectví? Část první.



Máme krásný, slunečný den a tak jsem dostala chuť napsat článek o který jste si psali. A to o mojí škole. Pokud znáte píseň od Tomáše Kluse Da Muklův meč, tak celá pojednává o fungování tohoto ústavu jménem Konzervatoř, nebo popřípadě JAMU, DAMU a další umělecké školy.




Celá věc je vlastně o tom, udělat z vás ÚPLNĚ jiného člověka. Naučit vás jinak chodit, jinak mluvit, jinak se tvářit, jinak sedět. Už na začátku prváku se rozloučíte se svým životem a nastoupíte do továrny, ze které vás vyplivnou jako ,,profesionální" herce. Ano, uvozovky jsou na tomto místě naprosto správně. Tomáš to naprosto vystihl třemi slovy : Figurka bez mozečku. Tím budete po celý čas studia. Rozdělím vám konzervatoř do několika článků.


Talentové zkoušky 1 kolo.

Jako při každé střední škole jsou přijímací zkoušky. U uměleckých to jsou talentové, ve kterých máte porotu přesvědčit o tom, proč by ze sta lidí měli vybrat právě vás mezi těch 6 vyvolených. A musíte do toho dát všechno, ale ne zase moc. 

V prvním kole se vás sejde kolem 10 lidí na daný termín a čas. Při vašem štěstí budete mít jako první pohybovou zkoušku, kde budete ukazovat různé tance a kotrmelce. V šatně se setkáte se svými ,,soupeři" a zjistíte, že jsou rozdělení do skupin (jako: Nezájem, Moc tam chci, Neumím nic, Jsem nervózní, Tohle dám! ). U okna bude sedět kluk co má všechno na háku a na 100% se dostane, takže se nemusí ani protahovat či rozcvičovat ( v tu chvíli víte, že se NEDOSTANE), potom tam budou sedět dvě holky, které se za ty 3 minuty staly BFF na celý život a budou na sebe čekat až do konce zkoušek. Ze zkušenosti tam bude i individuum co nikdy nedělalo divadlo, neumí a ani nechce tančit a hlásí se sem jen z toho důvodu, že zde není matematika ani fyzika. A mezi tím tam budou pobíhat vyděšení, hysteričtí rodiče a utírat svým dětem nasliněným kapesníkem drobky z tváře. A co je váš hlavní úkol? Musíte být jiní.

Když nastane pěvecká část, jdete do malé místnosti, která spíše připomíná kumbál. Za klavírem sedí nějaká paní a už jen podle jejího výrazu víte, že ji silně otravujete, protože jste ten den poslední a ona už chce jít na oběd. Zazpíváte a s totálním zklamáním odcházíte čekat na hereckou část, jelikož věříte, že alespoň tu totálně neposerete. 

Konečně zazní vaše jméno a vy vcházíte na osvícené jeviště. Při prvním kroku vás reflektory praští do očí tak, že chvíli nevidíte ani na centimetr. Až se vaše oči trošku uklidní, uvidíte v první řadě 7 sedících porotců a každý má svou roli. Jeden se tváří, že jste nejhorší, druhý vám dává alespoň nějakou naději a zbytek vás buď chce zabít nebo litovat. Chtějí vám svým postojem říct, že na Konzervatoř se může dostat jen statečná a silná osobnost.

Talentové zkoušky 2 kolo.

Pokud postoupíte do 2.kola, znamená to, že jste něčím upoutali a zaryli se jim do paměti.
V 2 kole je to o něco lepší, jelikož jsou tam s vámi lidi, kteří jsou aspoň trošičku na stejné úrovni jako vy. Ale přece jsou tam individua jako kluk co má všechno na háku a nikdo neví jak to, že se dostal i do druhého kola.
V druhém kole jsou zase stejné podmínky jako byly v prvním, akorát všechno předvádíte zrovna na herecké. Opět vidíte stejné nepříjemné, drsné a nenávistné pohledy. Opět tam je aspoň jedna milá duše, která se na vás usmívá a opět nic nevidíte přes záři reflektorů. Tady už to není až tak moc o talentu, ale spíš o tom, jestli se jim hodíte.Ne že by to nebylo i v prvním ale tady fakt vybírají. Jestli nejste tlustí, malí, brýlatí, zubatí, kulatí a kdo ví co všechno. Takže tady se můžete snažit jak chcete ale stejně rozhoduje to, jak jste stavění, jaký máte obličej, vlasy, dlouhé nohy. Prostě si vás vybírají jako v katalogu.


Pak už jen počkat pár dní na zveřejnění výsledků a máte tohle všechno za sebou. 

3 komentáře:

  1. Tak to je velmi dobře napsaný článek. Vůbec jsem netušil, jak takové přijímací řízení na konzervatořích bývá. Nakonec to přeci nemůže být zase tak těžké. S těmi popisy lidí jsi to dokonale vystihla. Snad na každé škole se najdou taková individua, o kterých by se mi ani nezdálo. Člověk si občas říká, zda-li není individium on a ostatní jsou normální, ale to přeci nemůže být pravda, neboť "Všichni jste blázni, jenom já jsem letadlo..".
    Víc takových článků "Ze života JAMU / DAMU." ...

    OdpovědětVymazat
  2. Super článek! Moc mě bavilo si to číst! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Koukám, že tyhle typy jsou všude :) Já sice zatím byla jen na dni otevřených dveří, ale tyhle individua tam samozřejmě byli :D
    http://liscidoupeknih.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat

Děkuji za všechny komentáře.